Katja_Graessli_(kleur)_2.jpg

Biografie

English / Nederlands

In 1990-1992 studeerde Katja aan de Beeldende kunst acadenmie in Zürich(Ch). In 1995 reisde Katjanaar Nederland om op de dansacademie in Tlilburg uitvoerend expressionistisch danstheater te studeren. Sinds 2000 werkt zij als gediplomeerde Danseres, dansdocente en Choreografe op internationaal niveauin verschillende samenwerikgsverbanden. Van 2001 tot 2010 werkte Katja samen met Mariska Koopman en was zeartistieke leider van een Nederlands-Zwitsers dansgezelschap. In 2013 voltooide Katjahaar Master of Choreography aan de Fontys Academie in Tilburg en werd met haar afstudeerstuk SEELENWALD genomineerd voor de Fontys Entreeprijs.

Katja is geïnspireerd door het gedachtengoed van Aziatisch filosoof Raimon Panikkar, die zegt dat een persoon niet door de ogen van een ander kan kijken. Iedereen kijkt door zijn eigen 'raam' naar de wereld en is niet in staat om de gehele werkelijkheid te zien. Met haar werk duikt Katja graag in 'andere’ werelden en is op zoek naar nieuwe raakvlakken en verbindingen. 

Zo gaat zij met haar project Stil Geluid (dat meerdere groteren en kleinere voorstellingen omvat) de samenwerking aan met dove en slechthorende performers, met een cross-over tussen gebarentaal en dans. En met het project" Where two seas meet"  onderzoekt zij samen met de Maleisische danseres Beh Chin Lau en de cultuur filosoof Marc Colpaert de onmogelijkheden en mogelijkheden van interculturele Identiteit en communicatie. Ook heeft zij het wijkproject verwonderstraat /Zichtbaar Orthen gerealiseerd, in opdracht van het Bosche Makershuis, met het doel mensen in de desbetreffende wijk meer in verbinding met elkaar te brengen.

Katja’s werk karakteriseert zich in haar fascinatie voor de stilistische mogelijkheden, die de combinatie van menselijke lichaamstaal met de abstracte aspect van de dans tot stand brengt. Met deze fascinatie zoekt zij naar de essentie van emoties die achter het gedrag van de mens schuilt. 

Met haar danstaal en haar beeldend talent creëert Katja, intrigerende, ontroerende en bizarre beelden op de rand van humor en tragiek, en geeft zij haar publiek een dieper inzicht in de innerlijke wereld van haar personages.